Λαμπάκια για το Δεντρο | Οδηγός αγοράς & Tips

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στους λαμπτήρες led είναι μεγάλη. Στα καταστήματα εποχικών ειδών, σε ηλεκτρολογεία, σε πολυκαταστήματα και online shops θα δείτε τόσους διαφορετικούς κωδικούς, τιμές και ποιότητες με αποτέλεσμα δύσκολα να καταλάβετε τις διαφορές τους. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα σχετικά με τις διαφορές στην ποιότητα και την καταλληλότητα στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.

Πριν κάποια χρόνια και πριν εμφανιστούν στην αγορά τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια LED κυκλοφορούσαν τα λαμπάκια πυρακτώσεως. Πυρακτώσεως είναι τα λαμπάκια που τοποθετούσαμε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και το λαμπάκι με την χρήση του θερμαίνεται.

Παρόλο που είχαν όλες τις απαραίτητες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ύπηρχε ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και λόγω του γεγονότος ότι ηταν με παροχή ρεύματος 220 Volt με αποτελεσμα σε περίπτωση που κάποιο καλωδιάκι κοβόταν να υπάρχει ο φόβος ηλεκτροπληξίας.

Όταν ξεκίνησαν τα λαμπάκια Led να κυκλοφορούν στην αγορά, λόγω της καινοτόμας τεχνολογίας η τιμή τους συγκριτικά με τα πυρακτώσεως ήταν αρκετά μεγαλύτερη. Με το πέρασμα των χρόνων, η τιμή των led μειώθηκε πολύ με αποτέλεσμα τα πυρακτώσεως να μην παράγονται πλέον σχεδόν καθόλου.


Τα πλεονεκτήμα των Led είναι:
 1. Μικρή κατανάλωση
 2. Εντονος φωτισμός
 3. Επιλογή σε μεγάλο φάσμα χρωμάτων φωτισμού
 4. Αν καεί ενα λαμπάκι η λειτουργεία τους συνεχίζει

Επίσης, ενώ τα πρώτα χρόνια των LED η παροχή ρεύματος ήταν 220Volt,,πλέον τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια LED συνοδεύονται με μετασχηματιστή που μετατρέπει την τάση σε 24-31Volt και προσφέρει 3 βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα Led των 220Volt.
 1. Δεν υπάρχει φόβος ηλεκτροπληξίας.
 2. Εχει πιό λεπτό καλώδιο, συνεπώς χαμηλότερο κόστος.
 3. Λογω χαμηλής τάσης είναι κατάλληλο και για εξωτερικό χώρο.
Σχετικά με την καταλληλότητα για εξωτερικό χώρο πρέπει να ξακαθαρίσουμε κάτι. Τα λαμπάκια με μετασχηματιστή παίρνουν την έγκριση "Κατάλληλα για εξωτερικό χώρο" μόνο και μόνο απο θέμα ασφαλείας, επειδή λόγω της χαμηλής τάσης δεν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Αν ζητάτε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια αδιάβροχα θα πρέπει τα λαμπάκια που θα επιλέξετε να έχουν βαθμό στεγανώτητας IP44 ή μεγαλύτερο. Τα IP44 λαμπάκια έχουν τάση 220volt, αρκετά πιο χοντρό καλώδιο (rubber) και αρκετά μεγαλύτερο λαμπάκι.

Τα λαμπάκια με μεταχηματιστή με 31Volt θα τα βρείτε σε διάφορους τύπους ανάλογα με την χρήση που θέλετε να κάνετε.Υπάρχουν βροχές και κουρτίνες, ασσυμετρες και συμμετρικές αντιστοιχα που τα χρησημοποιούμε συνήθως στα μπαλκόνια, υπάρχουν τα λαμπάκια χαλκού(Copper) που διακρίνονται απο το πολύ λεπτό τους καλώδιο και προσφέρονται για διακοσμήσεις, υπάρχουν μπαταρίας και τέλος τα λαμπάκια που συνηθίζεται να βάζουμε στο δέντρο.

Αυτά συνήθως είναι ή σταθερά επεκτεινόμενα που δίνουν την δυνατότητα να επεκτείνονται σε περίπτωση που θέλουμε περισσότερα λαμπάκια ή λαμπάκια με πρόγραμμα.Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σειρές με πρόγραμμα που υποστηρίζουν με μία παροχή εως και 1500 λαμπάκια και πολλά συνεχόμενα μέτρα.Παλαιότερα, τα λαμπάκια με πρόγραμμα έβγαζαν σειρές εως 240-300 λαμπάκια με αποτέλεσμα για ενα μεγάλο δέντρο να χρειάζεσαι 2-3 διαφορετικές παροχές ρεύματος.To μειονέκτημα σε αυτη τη περίπτωση ήταν λόγω των πολλων παροχών και τις διαφορετικές λειτουργείες προγραμμάτων καποιο σημείο του δέντρου να εμενε αναμένο και κάποιο αλλο να ηταν σβηστό ή να δούλευε διαφορετικά.

Tips & Συμβουλές για λαμπάκια χριστουγεννιάτικα

Για ένα όμορφο αποτέλεσμα σε χριστουγεννιάτικο δέντρο χρειάζεται αναλογα και με την πυκνότητα, το αν θα είναι σε γωνία και το πόσο φώς θέλετε:
 1. Δέντρο 1.80m - 480 Led
 2. Δέντρο 2.10m - 800Led
 3. Δέντρο 2.40m - 1000Led
 • Σε επαγγελματικούς χώρους προτείνουμε συνήθως σταθερά επεκτεινόμενα φωτάκια ενω σε σπίτια μεγαλύτερες σειρές με επιλογή προγραμμάτων ή σταθερού φωτισμού.
 • Σε σπίτια προτείνουμε συνήθως θερμό φως για πιό ζεστό αποτέλεσμα.
 • Όταν τοποθετούμε σειρές με πολλά λαμπάκια και πολλά μέτρα καλώδιο, καλό θα είναι η τοποθέτηση να ξεκινάει χαμηλά που συνήθως είναι η μπρίζα και με κίνηση "Ζικ Ζακ" να ανεβαίνουμε προς τα πάνω.Αυτό εχει ως αποτέλεσμα να γίνεται εύκολα και η αποξήλωση τους.
 • Όταν έχουμε λαμπάκια με μετασχηματιστή που δεν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας προτείνουμε η τοποθέτηση να γίνεται ενω τα φωτάκια είναι στη μπρίζα.Αυτό βοηθάει να βλέπουμε καλύτερα που ακουμπάμε στο δέντρο τα λαμπάκια, ενω στην αποξήλωση.
 • Στην αποξήλωση απο το δέντρο προσέχουμε να μην τραβάμε δυνατά γιατι αν φύγει ενα καλωδιακι θα καταστραφεί ολη η σειρά.
 • Όταν έρθει η στιγμή να τοποθετήσουμε τα λαμπάκια μας στο δέντρο προτείνουμε να τα βάλετε όπως είναι σε κουλούρα στο ρεύμα ωστε να ζεσταθούν λιγο πριν το αποτομα ανοιγμα τους.
 • Σε περίπτωση που σταματήσει η λειτουργεία στα λαμπάκια σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει χαλάσει ο μετασχηματιστής.Σε αυτη τη περιπτωση επισκεφτείτε το κατάστημα που κανατε την αγορά για να κάνετε την αντικατάσταση.
 • Σε περίπτωση που θέλετε να χρησημοποιήσετε τα λαμπάκια σας σε εξωτερικό χώρο για μόνιμη χρήση, επιλέξτε λαμπάκια IP44 rubber. Είναι σχεδόν στη διπλάσια τιμή απο τα αντίστοιχα απλά, αλλα η αντοχή τους είναι πολυ μεγαλύτερη.

Όλα τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, επώνυμα ή όχι κατασκευάζονται στην Κίνα. Στο Epilegin μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στα χριστουγεννιάτικα είδη και δικές μας εισαγωγές έχουμε πλέον την δυνατότητα να προσφέρουμε μια πολυ μεγάλη γκάμα από λαμπάκια χριστουγεννιάτικα σε χαμηλές τιμές αλλα κυρίως πολυ καλής ποιότητας.
Σχετικά προϊόντα
TOP
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Online Shop έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.
Είσοδος Μελών
Είστε ήδη εγγεγραμένος χρήστης;
Συνδεθείτε εδώ: